salata.jpg

Tanácsadás

Személyes tanácsadás:
Első tanácsadásra személyes konzultációt szoktam javasolni. Az a tapasztalatom, hogy ebben az esetben a páciensek nyitottabbak és több kérdésük merül fel a tanácsadás során.

A konzultációt megelőzően esetenként táplálkozási anamnézist* kérek a pácienseimtől annak érdekében, hogy egyénre szabottan tudjak készülni a találkozóra.
A tanácsadáshoz feltétlenül szükségem van továbbá az utolsó laborleletekre, valamint a páciens szakorvosi ambuláns lapjaira. Egy 3 napos étkezési naplóra is szükség lehet, de erről időben tájékoztatom a pácienseket.

Az első tanácsadás alkalmával átbeszéljük az állapotot, hogy milyen diétára van szükség, és hogy ezt a mindennapokba hogyan lehet beépíteni és kivitelezni.

A második konzultációra étkezési naplóval** érdemes készülni, javaslom, hogy ez már minimum 5-7 napos legyen.  Átbeszéljük az étrendet ismét, és közösen kijavítjuk az esetleges diétahibákat, valamint átbeszéljük a felmerülő kérdéseket is.

Sokan gondolják, hogy az első konzultáció elég nekik, de az a tapasztalatom, hogy a másodikra illetve akár a többedikre is nagy szükség van, mert az egyéni érzékenységek csak a diéta kezdése után jelenhetnek meg, illetve a diéta kezdése után még rengeteg kérdés szokott felmerülni, talán még több is, mint a legelején.

GDM kismamák esetében folyamatos kontrollt javaslok, hisz a várandósság előrehaladtával a GDM általában romlani szokott, ami mindig diétapontosítást igényel.

Személyes tanácsadásra a G1 Intézetbe és a Wáberer Medical Centerbe várom a pácienseimet.

Online tanácsadás:
Első alkalomra a személyes konzultációt szoktam javasolni, de vannak olyan esetek, amikor az online kapcsolatteremtés a megoldás, például vidéki-, vagy utazni nem vágyó páciensek, esetleg kismamák esetében. Megoldható ez is.

Az online tanácsadás bizonyos betegségek/állapotok esetén nem kivitelezhető, érdeklődjön a lehetőségekről telefonon vagy emailben.

Online konzultáció esetén is szükségem van a laborleletekre és a szakorvosi ambuláns lapokra, melyeket emailen kérek előre a páciensektől.

Jelenleg korlátozva tudok online tanácsadást vállalni, érdeklődjön a lehetőségekről telefonon.

 

 

* A táplálkozási anamnézist emailen küldöm meg a pácienseknek a kapcsolatfelvétel után (ha szükségem van rá előre).
A kitöltött kérdőívet email-en keresztül küldheti vissza erre a címre: tarczy.virag@gmail.com.
Az email tárgyánál a páciens neve és a konzultációjának időpontja szerepeljen.

** Étkezési napló jellemzői: (mit, mikor, mennyit)
  • több napon keresztül (lehetőleg több, nem egymást követő hétköznap + 1 vasárnap) legyen vezetve
  • időpontokkal megjelölve
  • mennyiségi egységeket tartalmazzon (pl.: 1 nagyobb alma, 2 db kifli, 3 dl tea cukorral…)
  • esetleg konyhatechnológiai eljárások megjelölésével (bő olajban sült, párolt, nyers…)
  • terjedjen ki a folyadékfogyasztásra is!
Ha étkezési naplóra szükség van, azt mindig előre jelzem a pácienseknek.
Az étkezési naplót vagy küldje el a táplálkozási anamnézissel együtt emailen nekem, vagy hozza magával a rendelésre.

 

Az egyénre szabott oktatási anyag, valamint az étrend egyaránt szerzői műnek minősül, így annak minden része szerzői jog védelme alatt áll, ezért tilos annak engedély nélküli felhasználása. Továbbítani, sokszorosítani csak a szerző írásos hozzájárulása esetén lehetséges.
Tárczy Virág - Dietetikus | www.DesignMester.hu