Egy dietetikus reggelije

Ez a reggelim...már, ha jól számolom kb 9 éve, az esetek 75%-ában! Unom-e? Hmm, nem, megszoktam! Persze a felvágott, a sajt és a zöldségek fajtáját variálom én is, de a reggelim jellege zömmel ez.
Homemade breakfast fried egg with tomato.

Nem tudok eleget beszélni arról, hogy mennyire fontos a reggeli beiktatása, és nem csak ch anyagcserezavar esetén, hanem mindig! A gyerekeken is látszik, hogy ha tápláló reggelivel tudják kezdeni a sulis napot, jobban tudnak teljesíteni szellemileg és fizikailag is! Ez alól a felnőttek sem kivételek.

Sokan mondjátok, hogy nem megy, nem „csúszik” úgy a reggeli. Elhiszem, nekem sem ment korábban, de meg kell próbálni, hogy pozitív eredményt várhassunk tőle. Higgyétek el, pár hét alatt megszokható a reggelizés, és sokszor ez fejben dől el. Ha nem akarsz reggelizni, nem is fogsz, ez biztos.

Hánykor lenne optimális a reggeli?

Egy terhességi cukorbetegség kapcsán nem kérdés, 7.00kor az asztalnál kell(ene) ülni, és elindítani a napot egy étkezéssel. Egyéb esetben szuper lenne, ha 8.00ig megtörténne a reggeli, de ha eddig 11.00kor volt az első étkezésed, akkor már az is haladás, ha 9.00kor megpróbálsz innentől reggelizni.

Mit lenne jó enni?

Számomra a jó reggeli mindenképp teljes értékű és zömmel lassan felszívódó ch-t tartalmazó élelmiszerekből áll, bár hozzáteszem, hogy egészséges szervezet esetében némi gyors ch forrás is belekerülhet (pl utolsó két javaslat)

Tippjeim:

  • az enyémhez hasonlóan egy teljes kiőrlésű pékáruból készült szendvics zöldségekkel
  • tojásos zablepény (1-2db tojás, zabpehely, víz, fűszerek ->kisütve, majd töltve pl sajttal vagy sonkával), zöldségekkel
  • sajtos teljes kiőrlésű melegszendvics zöldségekkel
  • bundás kenyér mustárral, zöldségekkel
  • bármilyen tojásétel tk kenyérrel, zöldségekkel
  • tonhalkrémmel/tojáskrémmel töltött teljes kiőrlésű tortilla zöldségekkel
  • teljes kiőrlésű liszttel készült gofri/palacsinta túrótöltelékkel (amikor édesebb jellegűre vágysz)
  • sajtos-magos pogácsa + kefir
  • görögjoghurt zabpehellyel és túróval

Mennyit kellene enni?

Egészséges esetben a reggeli alapja felnőtt esetében egyéntől függően pl 1-2db zsemle, vagy 40-100g kenyér, 40-90g feltét (felvágott, sajt, krémek…), és min 50g zöldség. Egyes diéták esetében a mennyiségek természetesen változhatnak.

Hogyan kellene enni?

Tedd le a feneked, és lehetőleg egyél ülve, asztalnál, nyugiban. Ne kapkodj, szánj időt az étkezésre. A kapkodva elfogyasztott étkezésektől lehetnek akár emésztési panaszaid is.

Szóval gyerünk, hajrá, évek múlva meg fogja köszönni a szervezeted a reggeliket!

error: A tartalom szerzői jogvédelem alatt áll!

Ha bajban vagy a szénhidrát- illetve a tápértékszámítással, kattints ide!