Tanácsadás

Lehetőség van személyes– illetve online tanácsadásra is.

Személyes tanácsadás

Az első alkalom első felében részletes anamnézist* veszek fel, átnézem a laborokat és a szakorvosi lapokat, illetve testösszetételt mérek** majd az kiértékelem. A fennmaradó időben felvázolom a szükséges étrendet illetve annak alapelveit, melyről általános betegtájékoztató anyagot is adok.

Fontosnak tartom a diéta egyénre igazítását, melynek részleteit az ambuláns lapon találhatja meg a páciensem.

Kontroll alkalmával ismét testösszetételt mérek**, majd az friss eredményt összehasonlítom a kezdeti mérés értékeivel. Későbbiekben átbeszéljük, hogy mennyire sikerült az új étrendet bevezetni, elsajátítani. Közösen kijavítjuk az esetleges diétahibákat, valamint átbeszéljük a felmerülő kérdéseket is.

Sokan gondolják, hogy az első konzultáció elég, de az a tapasztalatom, hogy a másodikra illetve akár a többedikre is szükség van, mert az egyéni érzékenységek csak a diéta kezdése után jelenhetnek meg, illetve a diéta kezdése után még rengeteg kérdés szokott felmerülni, talán még több is, mint a legelején.

GDM kismamák esetében folyamatos kontrollt javaslok, hisz a várandósság előrehaladtával a GDM általában romlani szokott, ami mindig diétapontosítást igényel.

Online tanácsadás

Vannak olyan esetek, amikor az online kapcsolatteremtés is jó megoldás lehet, például vidéki-, vagy utazni nem vágyó páciensek, esetleg kismamák esetében, illetve a pandémia alatt.

Az online tanácsadás felépítése hasonló a személyes tanácsadáséhoz, melyből a testösszetétel mérés ilyenkor kimarad.

Az első alkalom első felében részletes anamnézist* veszek fel, átnézem a laborokat és a szakorvosi lapokat, melyeket előzetesen elkérek emailben. A fennmaradó időben felvázolom a szükséges étrendet illetve annak alapelveit, melyről általános betegtájékoztató anyagot is adok.

Fontosnak tartom a diéta egyénre igazítását, melynek részleteit az ambuláns lapon találhatja meg a páciensem.

Kontroll alkalmával átbeszéljük, hogy mennyire sikerült az új étrendet bevezetni, elsajátítani. Közösen kijavítjuk az esetleges diétahibákat, valamint átbeszéljük a felmerülő kérdéseket is.

* Anamnézis

Tanácsadás előtt gondold át az egészségügyi állapotodat, mivel kezelnek, milyen gyógyszereket szedsz, stb… A táplálkozási szokásaidat is nagyon részletesen kikérdezem, így szintén érdemes átgondolni, hogy mi a jellemző az aktuálisan tartott étrendedre, mikor, mit és mennyit eszel. Írhatsz előre étkezési naplót is, ez segítség lehet a kikérdezés során.

** A testösszetétel mérés menete

A mérés mind a két rendelőben Omron készülékkel történik, mely méri a testsúlyt, a testzsír és a zsigeri zsír arányát, a vázizomszerkezet százalékot. A gép a BMI besorolás és a nyugalmi anyagcsere mutató (RMR) kiértékelésére is képes. A készülék orvostechnikai eszköz minősítése garantálja pontosságát és megbízhatóságát.