Nyereményjáték szabályzat

Tények Plusz - 2020.március 16.

TV interjú - Koronavírus: Így étkezzünk helyesen az elkövetkezendő időszakban

Terhességi cukorbetegséggel nyaralni? 6 jótanács, amit érdemes megfogadnod nyaralás előtt!

Dietetikai tanácsadásaimon rendszeresen felmerülő kérdés a frissen diagnosztizált terhességi cukorbeteg (GDM) kismamáktól: „Mit csináljak, ha nyaralni szeretnék menni, mi lesz a diétámmal?”

Elolvasom

Terhességi cukorbetegség dietetikus szemmel

Napjainkban sajnos egyre több kismamánál alakul ki a GDM (Gestacios Diabetes Mellitus), tanácsadásokon pedig szinte mindig felmerül a kérdés: „Vajon nálam miért alakult ki? Lesz baja a kisbabámnak ettől? Innentől én már mindig cukorbeteg leszek?”

Elolvasom

Egészséges étrend, tudod mit nevezünk annak?

Manapság szerencsére elég sok szó esik az egészséges étrendekről, de vajon tisztában vagy vele, hogy pontosan mit is nevezünk egészséges étrendnek? Gondold át pár perc alatt, és nézzük meg hogy az általam javasolt tényezők szerepelnek-e a te elképzeléseidben.

Elolvasom

Alapanyagok IR szempontból, avagy mit és miért használhatok?

Az inzulinrezisztenciával kapcsolatos cikksorozatom következő részében az alapanyagokat veszem sorra, hogy mi az, amit jól be tudsz majd illeszteni a diétádba, és mi az, amit célszerűbb lenne elkerülnöd, ha inzulinrezisztenciával küszködsz.

Elolvasom

Ünnepek plusz kilók nélkül

Az ünnepek közeledtével sok konyhában nagy az előkészület, sülnek a linzerek és a bejglik, folyamatos az élelmiszer vásárlás is, hogy minden felkerülhessen majd az asztalra. No de biztosan szükségünk van ennyi hidegtálra, sültre, töltött káposztára és a hagyományos bejgli mellett még 4 féle süteményre?

Elolvasom

Mit hozzon egy egészségtudatos Mikulás?

December 6.: Mikulás közeledtével sok szülő esik gondolkodóba, hogy vajon mit is tegyen a gyermeke mikuláscsomagjába.

Elolvasom

Minden, amit tudni érdemes az étkezési naplóról!

Ha dietetikushoz fordulsz, érdemes lehet étkezési naplóval is készülj a találkozóra. Az étkezési naplóból sok információhoz juthat egy tapasztalt szakember veled kapcsolatban.

Elolvasom

Címkeértelmezés IR-esként, avagy mit érdemes nézni az élelmiszereken?

Egy élelmiszer címkéje sok információval láthatja ez a vásárlókat, bár sokan sajnos meg sem nézik, el sem olvassák, és nem is tudják ezáltal, hogy pontosan mit vesznek meg.

Elolvasom

Inzulinrezisztencia – sokat beszélünk, de keveset tudunk róla

Az inzulinrezisztencia manapság igen felkapott és „divatosnak” mondható betegség, melynek diagnosztikájával és terápiájával kapcsolatban még a szakemberek sem mindig értenek egyet. Ugyanakkor az inzulinrezisztencia mindenképpen komolyan veendő betegség, amivel foglalkozni kell!

Elolvasom

A szénhidrátok számolása IR vagy diabétesz esetén

Sokakat lever a víz, miután megtudják, hogy a diétájuk helyes betartásához sajnos szükség lesz némi matematikára, merthogy szénhidrátanyagcsere-zavar esetén a napi szénhidrátbevitelüket bizony számolgatniuk és kalkulálniuk kell majd. Sokan sajnos már itt fel is adják az egész kihívást, pedig nem kellene, a CH-ok számolása nem olyan nehéz, mint ahogy azt az elején gondolnánk.

Elolvasom

Legfontosabb tudnivalók a szénhidrátok felszívódásáról, nem csak IR-esknek!

Az inzulinrezisztenciában, mint szénhidrátanyagcsere-zavarban a CH-ok mennyiségét általában lekorlátozzuk, a minőségét pedig megválogatjuk. Kiemelendő, hogy nem elég a CH-okat csak számolni, ugyanolyan tünetei lehetnek egy zömében csak gyors ch-kat fogyasztó, de mellette számoló páciensnek, mint azoknak, akik semmilyen diétát sem tartanak!

Elolvasom

IR-esként mennyi szénhidrátot ehetek? Avagy nekem is megfelel a népszerű 160g?

Nap, mint többször is elhangzik ez a kérdés különböző fórumokon leginkább a frissen diagnosztizált „betegektől”. Igen, a beteg szó részemről még mindig idézőjelben van, mert nem tartom az IR-t kimondottan betegségnek, de az tény, hogy már nem is egészséges állapot, így mindenképpen foglalkozni kell ezzel a helyzettel. 

Elolvasom

Mi az inzulinrezisztencia kezelésének 4 pillére?

Sokszor hallhatjuk – miután megkaptuk orvosunktól a diagnózist, – hogy az inzulinrezisztencia kezelése 4 pilléren nyugszik.

Elolvasom

Inzulinrezisztens (IR) lettem, mit tegyek?

Napjainkban egyre több nőről (és férfiről) derül ki, hogy inzulinrezisztenciával küzd. Általában, ha megszületik a diagnózis, hajlamosak vagyunk a kétségbeesés szélére kerülni és eltemetni eddigi életünket. Az kering a fejünkben, hogy betegek lettünk, ez biztos visszafordíthatatlan… A legtöbb nőben megfogalmazódik az is, hogy „most már biztosan soha többet nem ehet semmit”. Ezek teljesen normális gondolatok, kell egy kis idő ahhoz, hogy megnyugodjunk, és a kezünkbe vegyük a problémát illetve annak megoldását. 

Elolvasom

error: A tartalom szerzői jogvédelem alatt áll!

Ha bajban vagy a szénhidrát- illetve a tápértékszámítással, kattints ide!