Hozzáadott cukortól- és tartósítószertől mentes befőttek! 

A családban nálunk anyukám a „befőző- és lekvárkészítő szaki” , a nyári szezonban 100+ db befőttet, savanyúságot vagy épp lekvárt tesz el, pár éve már befőzőautomata segítségével. Ami nekem ennek kapcsán nagyon kedves, hogy tartósítószer nélkül, és igény esetén édesítőszerrel is meg tudja oldani!
20210620_163656

2 hete szedtünk kb 15 kg cseresznyét (jó kis családi program volt a gyerekekkel), amit anyukám már másnaptól el is kezdett feldolgozni, főként befőtt készült a gyümölcsből.

Cseresznye  (meggy, barack, alma, birs…) befőtt, ahogy mi készítjük:

  • a gyümölcsöt leszárazzuk, megmossuk
  • a (kimagozott) gyümölcsöket tiszta üvegekbe rakjuk
  • ízlés szerint fűszerezzük, nálunk ez üvegenként kb 5 db szegfűszeg, 1 kisebb db fahéj, illetve 1csapott evőkanál 4x-es erősségű édesítőszer (vagy 2-3 evőkanál cukor) és egy késhegynyi citromsav volt (720ml üvegben)
  • a gyümölcsöket leszorítjuk, felöntjük hideg csapvízzel teljesen csurig, majd lezárjuk
  • az üvegeket betesszük az automatába, vizet öntünk melléjük, majd 30 percig 80C-on dunsztoljuk.

Természetesen a hagyományos nedves dunsztolást is alkalmazhatjátok, az automata gyakorlatilag ezt végzi el, de lényegesebben egyszerűbben és gyorsabban. A dunsztolás végett nem kell tartósítószert használnunk!

Érdemes tudni a befőttekről, hogy a gyümölcsök vitamin- és ásványianyagtartalma a feldolgozás után már kisebb lesz, de rostokat még így is tartalmaznak!

Jó szívvel adom ezeket a befőtteket télen a gyerekeimnek, nekik a nem édesítőszeres verziót szoktam kínálni. Télen igazán jól tud esni egy saját cseresznyebefőtt a sült hús mellé, vagy a meggybefőttből készített leves vagy meggyespiskóta.

error: A tartalom szerzői jogvédelem alatt áll!

Ha bajban vagy a szénhidrát- illetve a tápértékszámítással, kattints ide!